facebook logo instagram logo twitter logo linkedin logo youtube logo

Katriina kutsuttiin Suomen EM-kisaryhmään! 

09.06.2022
By Topias Kauhala, Sport Journalist
Katriina Talaslahti, Goalkeeper at FC Fleury 91, France. National player of Finland

Photo: Palloliitto

Helsinki 9.6.2022, 13:00.

Kymmenen kuukauden, 14 sarjaottelun, kolmen Ranskan cupin pelin ja yhden pelatun maaottelun jälkeen saa kausi vielä erityisen huipennuksen, kun Katriina valittiin Suomen heinäkuussa Englannissa pelattavien EM-kisojen pelaajaryhmään. 

“Kyllä se merkitsee minulle tosi paljon. Sehän on jo hienoa jalkapallouraani ajatellen, että pääsen EM-kisoihin ja ylipäänsä joukkueen mukaan. Olen yksi nuorimmista, jotka ryhmään pääsivät mukaan”, Katriina kertoo.

“Ja se varmasti tuo myös paljon iloa seuralleni Fleurylle, että yksi heidän pelaajistaan pääsee sinne. Onhan se ylipäänsä iso asia olla mukana Suomen EM-ryhmässä, koska eihän se ole Suomen maajoukkueelle jokapäiväistä, että olemme EM-kisoissa.” 

Helmarien aiemmat kolme EM-turnauskokemusta ovat vuosilta 2005, 2009 ja 2013. Kisat pelataan tällä kertaa 6.-31. heinäkuuta Englannissa. Suomi pelaa omat ottelunsa Milton Keynesissä, Lontoosta pohjoiseen. B-lohkossa ovat Suomen lisäksi Espanja, Tanska ja Saksa. 

“Totta kai meillä on isoja odotuksia, että pelaamme hyvin niissä lohkopeleissä Espanjaa, Tanskaa ja Saksaa vastaan. Pyrimme totta kai voittamaan kaikki pelit, mutta tiedämme, että siitä tulee hankalaa, koska vastassa on niin kovia joukkueita”, Katriina kertoo. 

“Hienolla ja hyvällä mielellä sinne kuitenkin lähdetään. Annamme kaikkemme ja kyllä minäkin annan kaikkeni, jotta saisi mahdollisuuksia pelaavana maalivahtina.” 

Katriina debytoi Helmarien maalilla huhtikuun kotiottelussa Georgiaa vastaan. Slovakia- ja Georgia-pelit sisältänyt leiri oli samalla ensimmäinen kerta, kun hänet valittiin virallisissa otteluissa maajoukkueryhmään. 

“Maajoukkuedebyytti meni tosi hyvin. Ei ollut kaikista hankalin peli, mutta totta kai siinä pelissä tuli joitakin palloja hoidettavaksi. Ehkä se tuli vähän yllätyksenä, että pääsin pelaamaan, mutta se oli ehkä parempi niin, ettei jännittänyt liikaa. En yleensä jännitä muutenkaan, mutta mielestäni se meni tosi hyvin.” 

“Ja koko leiri meni tosi hyvin, peleineen kaikkineen. Se oli hyvä valmistava leiri näihin EM-kisoihin. Sehän oli viimeinen kokoontuminen ennen EM-kisoja. Saimme paljonkin irti leiristä yhdessä tyttöjen kanssa.” 

Takana on nyt onnistunut kausi Ranskan pääsarjassa Arkema D1:ssä. FC Fleury 91 sijoittui hienosti neljänneksi ja eteni Ranskan cupin välierävaiheeseen asti. 

“En usko, että seura ihan odotti, että olisimme niin korkealla sarjassa. Mehän pelasimme tosi hyviä pelejä esimerkiksi Montpellieriä ja Bordeaux’ia vastaan. Pelasin itsekin hyvin niissä peleissä.” 

Katriina vakiinnutti kauden mittaan paikkansa joukkueensa ykkösmaalivahtina – ja solmi alkukeväästä jatkosopimuksen seuran kanssa.  

”Harmina oli ainoastaan se, että minulla oli pari loukkaantumista, jotka veivät joitain pelejä alta, mutta olen todella ylpeä omasta kaudestani. Että vihdoinkin pääsin pelaamaan, suurin piirtein koko ajan, ja että me pärjäsimme joukkueena tosi hyvin ja kehityimme kaikki pelaajina. Kaikista näkee, että olemme nyt parempia ja odotan jo innolla tulevaa kautta.” 

Kesän EM-kisat piti alun perin pelata jo viime kesänä, mutta koronapandemia aiheutti dominoefektin, joka päätyi siirtämään sekä naisten että miesten EM-kisoja vuodella eteenpäin. 

Kisojen siirtyminen mahdollisti samalla sen, että Katriina pääsi hyvän kautensa myötä ponnistamaan maajoukkueen EM-kisaryhmään asti. 

”Se, mitä olen oppinut ehkä eniten, on itsevarmuus. Sellainen, että luottaa itseensä vähän enemmän, kun pääsee pelaamaan. Sitä kautta arvostaa itseään, että on oikeasti hyvä ja pystyy näyttämään taitonsa”, hän miettii. 

”Ja varmaan sitä kautta, kun on päässyt pelaamaan, niin maajoukkueessakin on nähty mitä pystyn kentällä tekemään.”